Sökresultat

  1. Publicerad: 22 februari 2017

    Havsstensfjorden och andra fjordar kring Tjörn och Orust har historiskt haft stora bestånd av bottenfiskar som torsk, rödspätta och piggvar. Men under första årtiondet av 2000-talet visade en rad undersökningar att de lokala bestånden av bottenfisk, särskilt torskfiskar, minskat kraftigt.

  2. Publicerad: 22 februari 2017

    Torskbeståndet i Kattegatt har under de senaste 25 åren sjunkit till en så låg nivå att det internationella havsforskningsrådet (ICES), sedan år 2000, bedömt att det är under biologiskt säkra gränser och att fiskeridödligheten är allt för hög.

  3. Publicerad: 11 augusti 2015

    Vi arbetar med miljö- och fiskelagstiftningen samt det statliga anslaget Åtgärder för havs och vattenmiljön som verktyg för att bevara och restaurera hav, sjöar och vattendrag.

  4. Publicerad: 22 februari 2017

    För att skapa säkrare farleder in till Göteborgs hamn uppstod ett behov av att spränga bort grunda hårdbottnar. Men hårdbottnarna ansågs också vara mycket värdefulla för bland annat hummer. För att kompensera ingreppen i den marina miljön konstruerades sju stycken konstgjorda rev utanför hamninloppet vid Buskär och Tanneskär

  5. Publicerad: 22 februari 2017

    Området runt Gålö i Stockholms skärgård har varit välkänt för sitt goda fiske på gös, gädda och abborre. Framför allt Lännåkersviken och Blista fjärd utgör ett viktigt lekområde för samtliga tre arter.

  6. Publicerad: 26 mars 2015 Uppdaterad: 11 april 2017

    Torne älv svarar för 50 procent av hela produktionen av lax i Östersjöområdet och räknas som en av världens mest produktiva laxälvar. I gränsälvsöverenskommelsen ingår en särskild fiskestadga för älven och kustvattenområdet utanför mynningen. Enligt stadgan ska Sverige och Finland årligen förhandla om anpassningar av stadgan till nya förhållanden för bestånden och fisket.

  7. Publicerad: 22 februari 2017

    Yrkesfiskets landningar av sik från Östersjön hade mer än halverats sedan mitten av 1990-talet fram till att regeringsuppdraget om Fiskefria områden tog vid. Tydligast hade denna minskning varit i Bottniska viken där merparten av sikfisket bedrivs.

  8. I denna rapport har vi försökt belysa vad fiskutsättningar har för betydelse ur tre olika aspekter; ekologiska, genetiska och samhällsekonomiska.

  9. Regeringen beslöt 2005 att Fiskeriverket efter samråd med Statens Energimyndighet skall utarbeta förslag på åtgärder, inklusive ekologiska och ekonomiska bedömningar, för att i samband med kontinuerlig odling och utsättning av fisk bibehålla de berörda beståndens naturliga egenskaper så långt detta är möjligt.

  10. Publicerad: 27 september 2014 Uppdaterad: 30 oktober 2017

    För att bättre anpassa vattenkraften till ekosystemens behov, samverkar Havs- och vattenmyndigheten med Energiforsk i två forskningsprogram för att utveckla funktionella åtgärder.