Sökresultat
-
Publicerad: 12 februari 2014 • Uppdaterad: 16 november 2021
I Vindelälvens avrinningsområde finns en ekotyp som är unik bland sikarna och det är storskallesiken ( Coregonus maraena morphotype storskallesik ). Arten är fredad och ska omedelbart släppas tillbaka om den fångas.
-
Publicerad: 12 februari 2014
Storspigg ( Gasterosteus aculeatus aculeatus ) finns allmänt i södra och mellersta Sverige och längs Norrlandkusten. Den finns både i sötvatten, bräckt vatten och saltvatten. Det finns både stationära bestånd och vandrande bestånd. Arten är cirkumpolär, vilket innebär att den finns i norra Europa, norra Asien och Nordamerika. Den har utplanterats i stora delar av centrala och södra Europa.
-
Publicerad: 12 februari 2014
Stäm ( Leuciscus leuciscus ) är en mörtlik karpfisk med stora silvriga fjäll, bred rygg, smal stjärtspole, grå eller svagt rödaktiga fenor samt gult öga.
-
Publicerad: 29 november 2016 • Uppdaterad: 17 april 2025
Under lång tid utgick man ifrån att alla störar längs Europas atlantkusten och i Östersjön var av arten europisk stör ( Acipenser sturio ). Idag vet vi att atlantstör ( Acipenser oxyrinchus ) var den historiskt dominerande arten i svenska vatten även om europeisk stör har hittats på västkusten. Från Göta älv finns lek av atlantstör bekräftat fram till senare delen av 1800-talet. Idag försöker man att återintroducera båda arterna – atlantstör sätts ut i Östersjön och europeisk stör i västra Europa.
-
Publicerad: 12 februari 2014
Sutare ( Tinca tinca ) är vanlig i sjöar i södra och mellersta Sverige, och den påträffas också i utsötade vikar i Östersjön. Den finns också på flera håll längs nästan hela norrlandskusten och en bra bit in i Norrlands inland.
-
Publicerad: 24 januari 2018
Nos långt utdragen. Enfärgad, mörkt brun ovan och under. En rad med minst 30 taggar längs svansens mittlinje. Från Kattegatt finns en rapport om ett exemplar fångat mellan Skagen och svenska kusten i november 1928.
-
Publicerad: 29 april 2020 • Uppdaterad: 30 april 2020
Kransalger växer på mjuka bottnar där finare sediment kan ansamlas. Arterna som växer runt våra kuster förekommer därför i relativt vind- och vågskyddade miljöer som grunda skyddade vikar och vid flodmynningar. Områden med kransalger är viktiga uppväxtmiljöer för fisk.
-
Publicerad: 27 juni 2016 • Uppdaterad: 13 september 2017
Tjockskalig målarmussla ( Unio crassus ) är en av våra svenska stormusslor. Den har försvunnit från flera av sina tidigare kända lokaler och är starkt hotad enligt den svenska rödlistan 2015.
-
Publicerad: 18 juni 2020
-
Publicerad: 10 februari 2014 • Uppdaterad: 17 mars 2017
Den totala tillåtna fångstmängden (TAC) beslutas årsvis på EU-rådet för jordbruk och fiske, i oktober för Östersjön och i december för Västerhavet. Havs- och vattenmyndighetens mål är att de fastställda svenska fiskekvoterna ska efterlevas.