Fiskerätt har fått sin första användare

Med e-tjänsten Fiskerätt kan yrkesfiskare snabbt och enkelt överlåta fiskemöjligheter mellan sig. Nyligen fick systemet sin första användare.

E-tjänsten Fiskerätt har fått sin första användare Foto: Joakim Jacobzon/HaV

Fakta

Fiskerättigheter
pelagiska fiskerättigheter, giltiga i tio år, permanent överlåtbara.
Fiskemöjligheter
pelagiska och demersala fiskemöjligheter, giltiga i ett år, endast tillfälligt överlåtbara under året.

– Det är roligt att systemet har börjat användas. Målet är att det ska bli lättare för yrkesfiskarna att följa bestämmelserna om landningsskyldigheten genom att hålla koll på och fördela sina fiskemöjligheter, säger Frida Engberg, på tillståndsenheten.

Fiskerätt är den första e-tjänst som har utvecklats på HaV. I systemet kan fiskarna se sina fiskerättigheter och fiskemöjligheter och hantera ansökningar om överlåtelser till andra.

– Fiskerätt ska göra det enklare både för fiskare och handläggare att hantera ärenden, säger Frida Engberg.

Elektronisk ansökan

Många har varit inblandade i arbetet med systemet. Malena Kjellberg har fungerat som länk mellan IT och verksamheten i projektet.

– Tjänsten ska förenkla för yrkesfiskarna och ligger helt i linje med regeringens intention att skapa digitala tjänster som underlättar medborgarnas kontakt med myndigheter, säger hon.

Användarna loggar in i Fiskerätt via HaV:s hemsida. Fiskerätt är utvecklat för att fungera både på datorer och läsplattor men går även att använda på smarta telefoner.

Fortfarande återstår en del utvecklingsarbete för Fiskerätt, bland annat ska fiskaren kunna se sitt saldo, det vill säga tilldelning och infiskning av fiskemöjligheter, på ett mer användarvänligt sätt.

Läs mer: E-tjänsten Fiskerätt.

Publicerad: 2017-02-03
Sidansvarig: Webbredaktion