Förtydligande om redskapsregler i Kattegatt och Skagerrak

Några förtydliganden om vad som gäller för bottentrål, seltratrål och kräfttrål på västkusten.

Minsta maskstorlek för bottentrål i Skagerrak och Kattegatt

Grundregeln är att en bottentrål ska ha en minsta maskstorlek om 120 mm. Maskstorleken avser lyft och förlängningsstycke, dock minst 8 meter. Sedan årsskiftet omfattas även Kattegatt av de här reglerna.

Undantag

Det finns några redskapstyper som undantas från begränsningen om 120 mm maska. Redskapen ska då delvis bestå av en selektionspanel (seltra-trål) eller en rist monterad enligt gällande regelverk.

En rist kan monteras i en bottentrål med en minsta maska om 90 mm eller i en bottentrål med en fyrkantsmaska i intervallet 70-89 mm. Risten ska vara fastsatt enligt beskrivning i bilaga 9 i FIFS 2004:36, samt bilaga XIVa i Rådets Förordning 850/98.

En bottentrål med en minsta maska om minst 90 mm som är utrustad med en rist omfattas av EU:s fiskeansträngningssystem. Det innebär att det inte är möjligt att växla in en kilowattdag (EU:s fiskeansträngningssystem) mot tre kilowattdagar (nationellt system) vid användning av redskapet. Du behöver inte heller få din bottentrål med en minsta maska om minst 90 mm utrustad med en rist godkänd och plomberad av myndigheten.

Förtydligandet gäller att det nu är tillåtet att använda en bottentrål med en minsta maska om minst 90 mm som är utrustad med en rist.

Olika utformningar för seltratrålar i Skagerrak och Kattegatt

Fiske får ske med 90 mm maska med en selektionspanel bestående av 140 mm fyrkantsmaska eller 270 mm diagonalmaska. Selektionspanelen ska vara minst 3 meter lång och placeras högst 4 meter från slutet av trålen. Selektionspanelen kan antingen vara fäst i en trål bestående av fyra paneler eller i en trål bestående av två paneler. I båda fallen ska selektionspanelen fästas mellan sömmarna och vara lika bred som den övre panelen.

Förtydligandet gäller att det nu är möjligt att sätta en selektionspanel i en trål bestående av två paneler till skillnad från tidigare när selektionspanel endast fick användas i trålar bestående av fyra paneler.

I en bottentrål med 90 mm maska bestående av fyra paneler är det också möjligt att använda en selektionspanel bestående av 300 mm fyrkantsmaska. Selektionspanelen ska vara minst 3 meter lång och placeras max 3 meter från slutet av trålen. Även denna ska vara lika bred som den övre panelen och fästas mellan sömmarna. En selektionspanel med 300 mm fyrkantsmaska kan inte användas i en bottentrål med endast två paneler.

Inga anordningar som kan försämra selektiviteten får användas i redskapen.

Förtydligande om förvaring av kräfttrål ombord

En bottentrål med en fyrkantsmaska i intervallet 70 – 89 mm som är utrustad med en rist omfattas inte av EU:s fiskeansträngningssystem. Det krävs däremot ett särskilt tillstånd utfärdat av Havs- och vattenmyndigheten. Om en sådan trål förvaras ombord eller används får inga andra fångstredskap medföras ombord.

Publicerad: 2016-08-11
Sidansvarig: Webbredaktion