Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka e-post Skriv ut

Taggar: Yrkesfiske

Flera nyheter i nya versionen av vCatch

Nu finns en ny version av vCatch (3.3.0) som innehåller flera nya smarta funktioner. Den stora nyheten är att du nu kan redovisa fångst med beredd vikt samt använda vCatch som vägningsjournal om du väger ombord. En sammanfattning av de nya funktionerna kan du se längst ned.

Vi har tagit fram två instruktionsvideor för att ge dig som användare en snabb inblick i nyheterna och visar steg för steg hur du rapporterar med den nya versionen. Det finns även en komplett manual att läsaPDF.

Så här rapporterar du som väger ombord

Du som väger ombord med godkänd utrustning och har anmält detta till HaV kan nu använda vCatch som vägningsjournal. vCatch har anpassats för att kunna registrera och rapportera beredd vikt och ombordvägd fångst. Därmed behövs inte längre en separat vägningsjournal ombord. De inrapporterade uppgifterna kommer att kunna ses på Mina sidor, samt ett år tillbaka i klienten under fliken Tidigare resor.

Instruktionsfilm för dig som väger ombord

Filmen är 5 minuter lång.

Så här rapporterar du som väger efter landning

Du som väger efter landning kan också dra nytta av funktionen med att ange beredd vikt i vCatch, och då få omräkningsfaktor och levandevikt automatiskt. De nya funktionerna aktiveras automatiskt när du installerar den nya versionen. Om du istället vill rapportera fångst som levandevikt precis som tidigare kan du ändra detta under inställningar, se sidan 11 i manualen. 

Instruktionsfilm för dig som väger efter landning

Filmen är 5 minuter lång.

Sammanfattning av de nya funktionerna i vCatch 3.3.0

  • Rapportera ombordvägd vikt på fångst om du anmält vägning ombord till HaV. Använd vCatch som vägningsjournal.
  • Möjlighet att redovisa beredd vikt för fångst, med automatisk omräkning till levandevikt (baserat på omräkningsfaktor). Kan användas även om du inte anmält vägning ombord. Vägningsjournal förs då vid landning som tidigare.
  • Omräkningsfaktor kommer automatiskt beroende på var fisket skett (FAO-kod och ekonomisk zon). Vid fiske i norsk zon används norska omräkningsfaktorer per automatik.
  • Möjlighet att ange förvalda berednings- och presentationsformer för dina valda arter. De förvalda värdena används då automatiskt i fångstrapporter och i landningsdeklarationer.
  • Ange vikt med en decimal (exempelvis 42,3kg). Använd kommatecken för att ange decimal.
  • Rättning av buggen för "hämta position", nu hämtas korrekt position från VMS.

Observera att vid fiske i norsk zon används från och med nu norska omräkningsfaktorer för kvotavräkning. Kvotavräkning sker alltså beroende på var fisken fångats, inte beroende på var den landas.

Du laddar ned den senaste versionen av vCatch direkt i klienten. Gå in under Hjälp > Om vCatch > Hämta senaste klientversion.

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka e-post Skriv ut

Taggar: Yrkesfiske

Publicerad: 2014-09-10
Uppdaterad: 2014-10-09

Hjälpte informationen på sidan dig?

Kontakta sidansvarig Webbredaktionen