Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka e-post Skriv ut

Taggar: Badvatten

Vilka sjukdomar och symtom kan man få?

Om man svalt vatten som innehåller någon sjukdomsframkallande mikroorganism är symtomen oftast magont, diarré och/eller kräkningar. Symtomen beror på vilken mikroorganism (vilken typ av virus, bakterie eller parasit) som finns i vattnet.

Det kan även finnas mikroorganismer i vattnet som kan ge klåda, öroninfektioner eller sårinfektioner men dessa är främst naturligt förekommande och inte kopplade till föroreningar från avlopp eller liknande.

Algblomning
Vid algblomning kan det finnas alger i vattnet som utsöndrar toxiner, gifter, vilket kan ge besvär efter bad. För mer information se Havs- och vattenmyndighetens information om algblomning, samt Folkhälsomyndighetens information om algtoxin.

Badklåda
Badklåda, simmarklåda eller cerkariedermatit är en ofarlig och självläkande parasitorsakad åkomma som kan drabba människor i samband med bad i sötvattensjöar och i bräckt vatten. Se Folkhälsomyndighetens information om badklåda.

Badsårsfeber
Badsårsfeber orsakas av infektion av en naturligt förekommande bakterie, vibriobakterien. Se Folkhälsomyndighetens information om badsårsfeber.

För att undvika badsårsfeber bör man inte bada med större, öppna sår, särskilt då temperaturen på vattnet är över 20°C, vilket gynnar tillväxt av Vibriobakterier.

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka e-post Skriv ut

Taggar: Badvatten