Aktuellt 1 juli 2022

Råd för Västerhavet för 2023

Internationella havsforskningsrådet, ICES, presenterade rådgivning för vissa fisk- och skaldjursbestånd i Västerhavet den 30 juni.

Torsk.

Torsk i akvarium. Foto: Natalie Greppi / Havs- och vattenmyndigheten.

Nyheten uppdaterades 7 juli 2022

Västerhavets fiskbestånd är på fortsatt låga nivåer generellt, vilket indikerar att det är fortsatt allvarligt läge.

Torsk i Kattegatt och sill i västra beståndet är i fortsatt i mycket dåligt skick och rådgivningen är ett noll-råd. Rådgivningen säger att dessa bestånd därmed inte kan nyttjas förrän ekosystemen har återställts och dessa arter har återhämtat sig.

Inte heller rödtunga och sej fiskas enligt mål om maximal hållbar avkastning (s.k. MSY-mål) i Västerhavet och fisket måste minska. För kolja och vitling ser det mer positivt ut, med ökande bestånd.

Många andra bestånd är på fortsatt låga nivåer. De kan därmed enbart på fiskas på samma nivåer som tidigare. Vissa plattfiskarter, till exempel rödspotta, nyttjas i liten omfattning och där kan fisket öka.

Rådgivningen finns att läsa på ICES hemsida

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-03-26

    I augusti 2023 drog Protect Baltic igång. Här berättar Jenny Hertzman, utredare på HaV:s enhet för internationell utveckling, mer om projektet.

  2. Aktuellt 2024-03-22

    Vilken är naturfilmaren Mattias Klums bästa vattenplats i Sverige? Vad betyder vatten för författaren och biologen Henrik Ekman? Vi har ställt frågor till några personer, som på olika sätt är engagerade i vattenfrågor, för att uppmärksamma Världsvattendagen 22 mars.

  3. Aktuellt 2024-03-21

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har på regeringens uppdrag genomfört ett försök med kameror ombord på fiskefartyg och är nöjda med erfarenheterna från försöket. Det är främst lärdomar av operativ karaktär, något myndigheten kommer att ha nytta av nu när EU uppdaterat kontrollförordningen med bland annat krav på att vissa fartyg ska utrustas med kameror och sensorer.

Publicerad: 2022-07-01
Uppdaterad: 2022-07-06
Sidansvarig: Webbredaktion