Aktuellt 22 juni 2021

Webbinarium om framtidens fiske och vattenbruk

Den 30 juni klockan 12 -13 bjuder Havs- och vattenmyndigheten och Jordbruksverket in till ett lunchseminarium om den gemensamma strategin för framtidens fiske och vattenbruk. Webbinariet innehåller en inledning av generaldirektörerna Christina Nordin och Jakob Granit, en presentation av strategin och dess handlingsplaner följt av ett panelsamtal med representanter från de tre områdena yrkesfiske, vattenbruk samt fritidsfiske och fisketurism.

Den 31 maj överlämnade Havs- och vattenmyndigheten och Jordbruksverket en gemensam strategi för svenskt fiske och vattenbruk för 2021-2026 till regeringen. Strategin har utformats i samverkan med näringarna, berörda intresseorganisationer, myndigheter och lärosäten.

Bakgrund

Med Sveriges hundratusen sjöar, tiotusentals mil strömmande vattendrag och cirka tvåhundra mil av kust finns goda förutsättningar för både fiske och vattenbruk, men utmaningarna är många och näringarna kämpar med olika svårigheter. Strategin visar en gemensam väg framåt för en hållbar utveckling av svenskt fiske och vattenbruk, och kommer att vara styrande för Havs- och vattenmyndighetens och Jordbruksverkets arbete med förvaltning och främjande. Strategin understryker vikten av att ta hänsyn till de tre perspektiven av hållbarhet - miljömässigt, ekonomiskt och socialt - i enlighet med agenda 2030. Bredden i uppdraget speglas i handlingsplanernas 47 olika åtgärder för de kommande åren.

Program

Moderator: Johanna Egerup

Välkomstord och inledning, Christina Nordin, generaldirektör för Jordbruksverket

Innehåll i strategi och handlingsplaner, Mats Svensson, Chef för Avdelningen för havsförvaltning, Havs- och vattenmyndigheten

Panelsamtal med representanter från sektorerna
Paneldeltagare:
Kristina Sundell, Göteborgs Universitet/SWEMARC
Ola Öberg, Svensk Fiskodling AB
Anders Karlsson, Sportfiskarna
Göran Sundblad, Sveriges Lantbruksuniversitet
Peter Ronelöv Olsson, Sveriges Fiskares Producent Organisation
Staffan Waldo, AgriFood Economics Centre
Vesa Tschernij, Marint Centrum Simrishamn

Summering, Jakob Granit, generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten

Datum: Onsdagen den 30 juni
Tid: 12.00 – 13.00
Plats: Zoom. Länk skickas ut dagen innan.
Anmälan

Målgrupper för webbinariet består av såväl näringar och intresseorganisationer som intresserad allmänhet och media.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-03-26

    I augusti 2023 drog Protect Baltic igång. Här berättar Jenny Hertzman, utredare på HaV:s enhet för internationell utveckling, mer om projektet.

  2. Aktuellt 2024-03-22

    Vilken är naturfilmaren Mattias Klums bästa vattenplats i Sverige? Vad betyder vatten för författaren och biologen Henrik Ekman? Vi har ställt frågor till några personer, som på olika sätt är engagerade i vattenfrågor, för att uppmärksamma Världsvattendagen 22 mars.

  3. Aktuellt 2024-03-21

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har på regeringens uppdrag genomfört ett försök med kameror ombord på fiskefartyg och är nöjda med erfarenheterna från försöket. Det är främst lärdomar av operativ karaktär, något myndigheten kommer att ha nytta av nu när EU uppdaterat kontrollförordningen med bland annat krav på att vissa fartyg ska utrustas med kameror och sensorer.

Publicerad: 2021-06-22
Sidansvarig: Webbredaktion