Aktuellt 8 maj 2024

EU får rapport om vattendirektivet

Sverige har nu fullgjort den tekniska rapporteringen för vattendirektivet till EU. Rapporteringen innehåller uppgifter om vattenmiljö och miljökvalitetsnormer för Sveriges drygt 27 000 vattenförekomster.

Ytvattenförekomsten Landvettersjön, i Härryda kommun, är en insjö om 2,2 kvadratkilometer, rapporterad enligt ramdirektivet för vatten. Sjön ingår i Göta älvs huvudavrinningsområde. Foto: Staffan Ljung/HaV

Länsstyrelserna, i samarbete med vattenmyndigheterna, samlar all relevant information i den centrala databasen VISS. Vart sjätte år skickas denna rapport till Europeiska miljöbyrån, EEA.

– Att säkerställa att våra vattenmiljöer uppfyller EU:s krav är en viktig del av vårt arbete för att bevara och skydda vår natur, säger Måns Denward, handläggare för vatten på Vattenmyndigheterna.

Tvådelad rapportering

Rapporteringen för vattendirektivet består av två delar. Den första rör förvaltningsplaner, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer, som rapporterades i september 2022. Den andra gäller den tekniska rapporteringen som just fullgjorts i maj 2024. HaV ansvarar enligt vattenförvaltningsförordningen för all rapportering till EU som rör vattendirektivet. De länsstyrelser som är vattenmyndigheter ansvarar på samma sätt för att sammanställa det material som behövs.

– I praktiken görs rapporteringsprocessen i nära samarbete mellan myndigheterna. Även Sveriges geologiska undersökning, SGU, och SMHI har viktiga åtaganden för att säkerställa att vi kan genomföra den tekniska rapporteringen, förklarar Ylva Engwall, utredare på HaV.

Den som är nyfiken på vad rapporteringen innehåller kan besöka den publika databasen VISS och exempelvis titta på information om sitt vatten.

Fler nyheter

  1. Aktuellt 2024-05-16

    Förslaget till ändrade havsplaner som skapar förutsättningar för havsbaserad vindkraft kan bli en viktig del i klimatomställningen. Samtidigt ställs stora krav på hänsyn till de intressen som redan finns i havet.

  2. Aktuellt 2024-05-16

    Den internationella sjöfartsorganisationen IMO har nyligen antagit frivilliga riktlinjer för hur plastpellets ska transporteras till havs. Syftet är att undvika att de läcker ut i naturen vid fartygsolyckor eller om containrar faller överbord.

  3. Aktuellt 2024-05-06

    Naturvårdsverket utlyser medel till forskning om metoder för framtidens miljöövervakning och om att utveckla den ekosystembaserade förvaltningen av våra hav och sötvatten.

Publicerad: 2024-05-08
Sidansvarig: Webbredaktion